Sajtóközlemény az Eötvös 100 projekt zárásáról


Részletek:
 

Boldog karácsonyt és sikeres 2020-at!


Eötvös 100 kirakós képeslap
 

2019.12.05. Eötvös 100 értékelő összejövetel


Fényképes beszámoló az Eötvös Loránd-emlékévről
 

Eötvös Loránd Emlékalbum (Könyvbemutató)


Részletek:
 

Az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny eredménye


Részletek:
 

Eötvös 100 események Budapesten a Tudományos Világfórumhoz és a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan


Részletek:
 

Finiséhez érkezett az Eötvös Loránd-vetélkedő


Részletek:
 

Eötvös Loránd-emlékév Szlovákiában


Részletek:
 

Eötvös Loránd-emlékfa Balatonfüreden


Részletek:
 

Megjelent az Eötvös Loránd-emlékév eseménydús szeptemberi hónapjáról, valamint az októberre, novemberre és decemberre tervezett programjáról szóló tájékoztató


Részletek:
 

Eötvös100 Emlékmaraton Sorozat


Eötvös Loránd, tudós és sportember emlékének tisztelegve a 2019-ben róla elnevezett, vagy hozzá kapcsolódó sportesemények „Eötvös100 Emlékmaraton Sorozatot” alkotnak. A rendezvényeken résztvevők a sportolást követően (pl. teljesítve egy Emlékmaraton sorozatba tartozó túrát) pontokat gyűjthetnek, és az összegyűjtött pontok alapján Eötvös-ajándékokat kaphatnak.
Részletek:
 

Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny


Az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny (https://eotvos100.hu/hu/page/competition) regisztrációja lezárult. A vetélkedőn 225 csapat vesz részt!
 

"Eötvös Loránd" győzött a XII. kerület által indított parkelnevezési szavazáson


Részletek: https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2019-szeptember/uj-park-szuletik-egykori
 

Szeptember eleji Eötvös 100 események


Szeptember 6-án Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció indul Székesfehérvárról a Dolomitokbeli Misurina-tóig. Itt magasodik az Eötvös-csúcs, a Cima di Eötvös. Az ELTE-BEAC Polythlon Klub (a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel közös) szervezésében kerékpározók szeptember 8-án adják át a képzeletbeli stafétabotot a Magyar Turista Egyesület hegymászóinak. Az MTE turistái emléktáblát is avatnak, majd meglátogatják a dél-tiroli Toblachban megnyílt Eötvös-kiállítást.

Szeptember 8-án a Kiscelli Múzeumban Eötvös Loránd által készített sztereodiákat nézhetnek meg a látogatók.

Szeptember 9-én az Eötvös Collegium délutáni tanévnyitójához kapcsolódva közös rendezvény lesz az École Normale Supérieure és a Scuola Normale Superiore társintézményekkel. A Rózsakertben 17 órakor kerül sor az École Normale Supérieure-t és az Eötvös József Collegiumot jelképesen összekötő kerti tó avatására. Az ünnepkörben mutatják be az Eötvös Loránd által alapított (és édesapjáról elnevezett) intézményről szóló monográfiát is.

A részletes programok és a további szeptember eleji Eötvös 100 események (benne a Miskolci Egyetem rendezvénye és a celldömölki két napos rendezvény) megtalálható itt: https://eotvos100.hu/hu/events
 

Magyar Fizikus Vándorgyűlés (Sopron, 2019. augusztus 21-24.)

A Magyar Fizikus Vándorgyűlésen (Sopron, 2019. augusztus 21-24.) az Eötvös Loránd-emlékévről három plenáris előadás hangzott el (Sólyom Jenő: Eötvös Loránd az ember, Cserti József: Eötvös Loránd a fizikus, Wesztergom Viktor: Eötvös Loránd a geofizikus). Az eötvösi örökségről emellett tudományos és oktatási jellegű előadások is szóltak. A híres Eötvös-kísérlet újramérésének ötletéről és folyamatáról az emlékév során Völgyesi Lajos akadémikus, első eredményekről pedig Tóth Gyula számolt be. Az MTA Wigner FK és a BME kutatói a lehető legideálisabb helyszínnek és az automatizálásnak köszönhetően a mérés bizonytalanságát egy nagyságrenddel (10-9-ről 10-10-re) tudták csökkenteni. A fizikusok ezen a vándorgyűlésükön (amelyeket 3 évente tartanak) a Mengyelejev-féle periódustáblázat 150 éves évfordulójáról is megemlékeztek, de amint Patkós András levezető elnök hangsúlyozta: a periódusos táblázat rendszerét előbb-utóbb bárki össze tudta volna rakni, Eötvös Loránd azonban a semmiből álmodta meg és valósította meg mindazt, amiért még ma is csodálja őt a fizikus világ.

Előadások: https://eotvos100.hu/hu/page/tovabbi_eloadasok

 

Eötvös 100 vonatkozású 2019. nyári nemzetközi rendezvények

Eötvös Loránd sztereoképei a Dolomitokból (1875-1915) - fényképkiállítás, Toblach (Dobbiacio), 2019.08.09-09.21. https://eotvos100.hu/hu/article/155 - Meghívó:
Nemzetközi Csillagászati Diákolimpia (IOAA). Keszthely-Hévíz, 2019. augusztus 2-10. https://eotvos100.hu/hu/article/49
IUGG Centenary Assembly. Montreal, 2019. július 8-18. https://eotvos100.hu/hu/article/48
GIREP 2019. Budapest, 2019. július 1-5. https://girep2019.hu/
International Conference on Precision Physics and Fundamental Constants (FKK 2019). Tihany, 2019. június 10-14. https://eotvos100.hu/hu/article/45
81st EAGE Conference & Exhibition. 2019; London, 2019. június 3-8. https://eotvos100.hu/hu/article/87
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat. Adatvédelmi nyilatkozat